Bebek İçin Oyuncak Seçimi

Bebek için oyuncak seçimi yaparken bebeğin fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimine yardımcı olacak oyuncakları seçmeye dikkat etmenizi tavsiye ederim. Piyasada o kadar çok çeşit oyuncak var bu nedenle bebek oyuncakları nasıl olmalı sorusundan yola çıkarak uzunca bir araştırma yaptım, edindiğim bilgileri sizinle paylaşıyorum.

Bebek İçin Oyuncak Seçimi


-İlk kıstasınız aldığınız oyuncağın içeriği olmalı. Bebeğinize zarar veren kimyasalları kesinlikle içermemeli.

-Bebekler bütün nesneleri ağızlarına götürdükleri için bu konuya çok dikkat edilmeli, küçük parçalı oyuncaklar alınmamalı.

-Bebeğinizin kaç aylık olduğu alacağınız oyuncak türü açısından önem taşıyor. Bebeğinizin gelişimini ay ay takip edin, hangi ayda bebeğinizin ne yapabildiğini okumanızı, ona göre oyuncak seçmenizi öneririm.

Bu konuda şu başlıklara da göz atabilirsiniz:
(bkz: Montessori Oyuncakları)
(bkz: Yenidoğan Oyuncakları)
(bkz: 1 Yaş Oyuncak Tavsiyesi)
(bkz: 1 Yaş Oyuncakları)
yeni doğan bebekler kısa süreli de olsa nesnelere odaklanır.

hafif ritimli yumuşak tonlu müziklere bayılıyorlar. bu dönemde bebeklere en uygun oyuncaklar yatak dönencesi, yumuşak, renkli fazla detay şekilli olmayan çıngırak yada el oyuncakları (tabi alacağınız çıngırağa dikkat edin, kırılıp dağılmamalı, içindeki ufak parçalar var) yatak kenarı oyuncakları, ışık ve şekil yansıtıcıları, bebek müzikleri olabilir. titreşimli müzikli ana kucakları yada ev tipi salıncaklar yeni doğan için uygun.
çevremdeki arkadaşlar daha doğumdan önce oyuncak aldıklarına pişmanlar. gerçekten bir noktadan sonra evi gereksiz şeylerle doldurduklarından bahsediyorlar, bana söylenen ilk öneri oyuncak almakta aceleci davranmamam oldu :) doğumdan sonra bebeği tanıyarak, tepkilerini bilerek oyuncak seçmek daha doğru geliyor bana da. özellikle gelişimine katkıda bulunacak şeyler almak istiyorum.
bunun için bir fisher price sitesinde bir bölüm keşfettim, çok yararlı siz de mutlaka göz atın. şu site orada ay ay bebeğin ne yönde geliştiğini ve hangi oyuncakların ona hitap edebileceğini gösteren, fikir veren bir bölüm var mutlaka inceleyin. yavaş yavaş almayı düşünüyorum ben.
2-6 ay: bu dönemde bebekler genelde dokunmayı, sıkmayı ve ağza götürmeyi çok sever. bu dönemde bebeklerde görme duyusu gelişir. parlak ve zıt renkleri bir arada bulunduran nesneler ilgilerini çeker. beşiğine asılabilecek siyah - beyaz kartlar onlar için ilgi çekicidir. yine dönence yani yatağına ya da beşiğine takılan müzikli oyuncaklar, elinde tutup sallamaktan keyif alacağı çıngıraklar bu dönemde bebeğe alınabilecek en ideal oyuncaklardır.
6-7 ay: bu dönemde artık oturmaya başlayacağı için içine oturup oynayabilecekleri oyuncakları severler.sesler çıkaran oyun havuzu gibi oyuncaklar çok hoşlarına gider. ayrıca bu dönem diş çıkarmaya başlarlar. güvenli diş kaşıma oyuncakları da alınabilir.eğitici ve renkli kartlar,çıngıraklar ve müzikli oyuncaklar,kırılmayan aynalar,bazı parlak resimler,kumaştan kitaplar, birbirine geçen plastik halkalar ve 44 mm’den büyük toplardır.ayrıca bu dönemde yüzünüze değişik, eğlenceli ifadeler vermek bebeklerin çok hoşlarına gider.
7-12ay: bu dönemde oyuncakları birbirine vurmaktan,birbirinin içine sokmaktan,düşürmekten,sıkmaktan,sallamaktan,ısırmaktan,fırlatmaktan,açıp kapamaktan,doldurup boşaltmaktan çok keyif alırlar.aynı zamanda emeklemeye de başlarlar.bu yüzden onlar için tercih edilebilecek en iyi oyuncaklar düştüğünde kırılmayan ama ses çıkaran renkli toplardır.
1-2 yaş: bu yaş grubu başkalarıyla beraber oynamayı çok sever.fiziksel aktivitelerden çok hoşlanır.kendi çabaları sonucunda hareket eden veya ses çıkaran oyuncaklardan çok hoşlanır.bu dönemlerde de tamamlamaya ve parça birleştirmeye yönelik kartlar ilgilerini çekecektir.fark ve dikkat oyunları,kutuyu doldurup boşaltmak,kule ve köprü yapmaktan zevk alan çocuğun ilgisini çeken diğer oyuncaklar arasında mutfak eşyaları,saçları ve elbiseleri olan bebekler ve arabalar yer alır.
sonraki dönemlerde anne babasını taklit etmeye başlayan çocuk için minyatür marangoz ya da mutfak setleri gözde oyuncaklardır.oda takımları, kova-kürek gibi oyuncaklar da ilgi çekicidir.ailece oynanabilecek kart oyunları iyi bir alternatiftir.
(bkz: fisher price mutlu düşler dönence) yi tavsiye ederim. bebekler gerçekten çok seviyor, eksileri var ama, artıları daha fazla. projeksiyon özelliği çok yararlı değil, bebekler zaten ilk zamanlarda ileriyi göremiyorlar o yüzden projeksiyon çok da önemli değil.
Benzer Konular
 

Kolostrum sütünün iyileştirici sırlarını ve ne kadar sürebileceğini biliyor musunuz? Bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını bu kapsamlı kılavuzda keşfedin.

 

1 yaşındakiler için en iyi oyuncakları keşfedin! Hangilerinin bilişsel gelişimi teşvik edebileceğini, duyusal algıyı geliştirebileceğini açıkladık.

 

1 yaşındaki miniğinizin en çok seveceği oyuncakları listeledik.

 

Yeni doğmuş bebeğinizin oyuncakları güvenli mi? Miniğiniz için doğru oyuncakları seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenin.