Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?


Probiyotik Nedir Ne İşe Yarar


Bağışıklığın arttırılmasından sindirim sisteminin düzenlenmesine kadar pek çok fayda sağlayan probiyotik ve probiyotik damla tam olarak ne işe yarıyor, faydaları nelerdir ve kullanımı nasıldır gibi aklınıza takılan soruları Harvard Üniversitesi ve Mayo Clinic yayınlarından derlediğimiz bu yazımızda bulabilirsiniz.



Probiyotik Nedir?



Probiyotik Nedir



"Pro" ve "biota" kelimelerinin birleşimi olan probiyotik kısaca; yaşam için anlamına gelir. Probiyotikler, ağızdan alındığı taktirde ev sahibi organizmanın sağlığına faydalı canlı mikro organizmalardır ve vücut sağlığının korunmasına katkı sağlar.

Probiyotik Kullanmanın Faydaları



Probiyotik Kullanmanın Faydaları


Probiyotik kullanmanın faydaları özellikle sindirim sistemine ait bağırsaklarda kendini gösterir ve sindirim sisteminin en önemli organı olan bağırsakları korur. Bunu da bağırsakları ve mideyi saran mukus tabakasının dayanıklılığını ve kalınlığını arttırarak yapar. Mukus tabakası artarsa, enfeksiyon ve iltihaba neden olan zararlı bakteriler kolayca tahrip edilebilir.

Bebeklerde Probiyotik Damla Kullanımı



Bebeklerde Probiyotik Damla Kullanımı


Çocukların bağırsaklarında gelişen mikrobiyata aslında yaşamın daha ilk dakikalarında yani doğum anında anneden aldıkları mikroorganizmalar ve doğdukları ortamdaki mikroorganizmalar ile temas ettiklerinde oluşmaya başlar. Doğum yöntemi,
Doğum şekli bağırsaklarda oluşan floranın da belirlenmesi açısından önemlidir. Normal doğumda bebek, annenin doğum kanalından geçerken ilk bakteriler ile tanışır. Buna karşın sezaryen doğumda annenin doğum kanalı ile temas edemeyen bebek için farklı bir bağırsak mikrobiyatası oluşur.
Gerekli gördüğü durumlarda uzman hekim, bebekler için probiyotik damla kullanımını önerebilir. Çünkü yaşamın erken dönemlerinde bakteri ve virüsler, henüz bağışıklık sistemi tam gelişmemiş bebeklerin sindirim sistemini etkileyebilir. Bazı durumlarda ise başka bir hastalık ile savaşırken, antibiyotik kullanmak bebeğin mikrobiyotasını etkileyebilir.
Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde meydana gelen beslenme değişiklikleri, bebeğin sindirim sistemindeki doğal dengeyi bozabilir. Benzer şekilde laktoz intoleransı, gluten hassasiyeti, çölyak hastalığı ya da diş çıkarma dönemi gibi durumlar da bağırsakların florasını etkilediği için probiyotik damla kullanmak gerekebilir.
Probiyotik damla içerisinde canlı spor içeren probiyotik bakteriler yer alır. Tamamen faydalı olan bu bakteriler, spor formundadır. Diğer bir deyişle spor aslında bakterinin kendini korumaya almış halidir. Probiyotik damla içerisinde yer alan bu sporlar, midenin asidik duvarını aşabilirler ve direkt olarak bağırsağa ulaşırlar. Bağırsakta uygun ortamı yakaladıkları anda canlı forma dönüşerek, çoğalmaya başlar ve kolonize hale gelirler.
Probiyotik damla içerisinde yer alan bakteriler çoğunlukla bacillus clausii denilen iyi bakterilerdendir. Hem sindirim hem de bağışıklık sisteminde aktif rol alan bu bakteriler, yapılan bilimsel çalışmalara göre bağırsak ortamında bir takım faaliyetlerde bulunur. Kendilerine uygun bir alan seçen ve bağırsakta antimikrobiyal maddeler sentezleyen faydalı bakteri formları, bağışıklık proteini olarak bilinen antikorların çoğalmasını sağlar. Böylece bağışıklık sistemi, dıştan gelebilecek zararlı etkilere karşı desteklenmiş olacaktır.

Probiyotik Damla Nasıl Kullanılır?


Probiyotik damla kullanımı için öncelikle mutlaka doktora danışılmalıdır.

Aksi uzman hekim tarafından belirtilmedikçe, probiyotik damla kullanımı için bir bardak su yeterlidir. Günde 1 flakon yani 5 ml kullanımı yeterlidir. Su içerisinde flakonun tamamı damlatılarak içilir. Probiyotik damla, doktor tavsiyesi ile 2 ila 10 yaş arasındaki çocuklarda sıklıkla kullanılmaktadır.



  • Probiyotik damlanın küçük bebeklerde kullanımı için de mutlaka doktora danışılmaldır. Doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
Benzer Konular