Emziren annelerin en büyük kurtarıcısı, hastane çantalarının olmazsa olmazı, hamile olan arkadaşa alınabilecek en güzel hediyelerden biri de gümüş göğüs kapaklarıdır.
Herkesin hakkında pek çok şey söylediği gümüş göğüs kapağı nedir işe yarar, nasıl kullanılır, nasıl temizlenir sorularını ayrıntılarıyla yanıtlıyoruz.
Gümüş Göğüs Kapağı Nedir?
Gümüş göğüs kapağı kısaca; meme uçlarına takılabilen ve meme ucu çatlaklarının önlenmesine veya iyileştirilmesine yardımcı olan küçük kaplardır. Bu kaplar gümüşten yapılır ve meme ucundaki yaraların veya çatlaklarının giderilmesini sağlayarak emzirme sırasında oluşan acıyı giderebilir ve bu sayede anneye rahat ve acısız bir emzirme deneyimi yaşatabilir.
Gümüş Göğüs Kapağı Fiyatı
Günümüzde çeşitli markalara ait gümüş göğüs kapağı bulabilirsiniz.
Gümüş göğüs kapağı indirimlerinden yararlanmak ve satın almak için aşağıdaki linklere bir göz atmanızı öneririz:
N11
Gümüş Göğüs Kapağı
Amazon
Gümüş Göğüs Kapağı
Gümüş Göğüs Kapağı Ne İşe Yarar?
Günümüzde takı olarak kullandığımız gümüş aslında yüzyıllardır tıpta kullanılan bir elementtir. Gümüşün tamamen antibakteriyel, yara iyileştirici doğal yapısı, gümüş göğüs kapakları ne işe yarar diye merak eden yeni anneler için cevap niteliğinde. Öyle ki tarihte gümüş, Roma'da ve Antik Yunan'da başka sıvıları depolamaya yarayan kaplarda dezenfektan olarak kullanılmış. Hatta kavanozların içerisine konulan gümüş sikke, sıvıların hijyenik şekilde korunmasında kullanılıyormuş.
Hijyen denildiği anda akla ilk gelen gümüş madeninin dikkati en fazla çektiği olay ise Almanya'da yaşanmış. 1834 yılında Alman bir çocuk doktoru olan Crede, yeni doğanların gözlerinde doğum sonrası oluşan bir enfeksiyona karşı %1 gümüş nitrat solüsyonu kullanmış ve başarılı sonuçlar almış.
Bu denli önemli olan gümüşün, göğüs yaraları konusunda kullanılması sizce de oldukça güvenilir gelmiyor mu? Üstelik bu kapakların tarihte yıllarca kullanılması da cabası. Diğer göğüs kalkanları gibi bir kaç ay kullanıldığında eskime ya da yıpranma gibi sonuçlar meydana gelmiyor. İkinci, üçüncü hatta dördüncü çocuğunuzda dahi azalmayan gümüş etkisinin tadını çıkarabilirsiniz.
Gümüş göğüs kapaklarının kullanım amaçlarını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
1-Meme çatlaklarının önlenmesine yardımcı: Gümüş göğüs kapağı, meme uçlarında düzenli olarak tutulduğunda, çatlakların önlenebileceği bilinmektedir.
2-Meme çatlaklarını iyileştirmeye yardımcı: Eğer zaten mevcut olan meme çatlakları varsa, gümüş göğüs kapağı bu çatlakların iyileşmesine yardımcı olabilir. Gümüş, yukarıda bahsedildiği gibi bakterilerin üremesini önleyen ve iyileştirici özelliklere sahip bir maddedir.
3-Emzirme sırasında rahatlık sağlamak: Gümüş göğüs kapağı, emzirme sırasında oluşabilecek ağrı ve rahatsızlıkları azaltabilir. Bu sayede, anne ve bebek daha rahat bir şekilde emzirebilir.
Emzirme sürecini daha kolay hale getirme: Gümüş göğüs kapağı, emzirme sırasında oluşabilecek problemlerin önüne geçerek, emzirme sürecini daha kolay hale getirir. Bu sayede, anne daha rahat bir şekilde emzirebilir ve bu da anne emzirmeyi daha uzun süre devam ettirmeyi kolaylaştırır.
Gümüş Göğüs Kapağı Nasıl Kullanılır?
Emzirme ya da sürekli akan süt ile nemli kalan göğüs uçları zamanla çatlar, tahriş olur ve hatta iyileşmezse kanamaya bile neden olabilir. Bu nedenle sadece doğum sonrası değil, doğuma iki hafta kala dahi kullanmaya başlamanız önerilir.
Gümüş göğüs kapağının nasıl kullanılacağı, genellikle üretici tarafından verilen talimatlara göre değişebilir. Genel olarak, aşağıdaki adımlar takip edilebilir:
Gümüş göğüs kapakları, emzirme sonrasında direkt meme ucuna kapatabilirsiniz. Gündüz olduğu gibi gece de kullanılabilen bu kapaklar aynı zamanda göğüs pedleri ile de kullanılabilmesi ile kolaylık sağlamaktadır. Göğüs kapağı kapatılan meme uçlarına sonradan göğüs pedi yerleştirebilir ve üzerine sütyen giyebilirsiniz.
Normalde göğüs ucu çatlakları için kullandığınız krem ya da losyonu bebeğinizi emzirmeden önce temizlemeniz gerek değil mi? Acıkan ve birden sürekli ağlayan bebeğiniz karşısında göğüs uçlarını temizlemeye çalışırken geçen süre anneler için adeta hiç bitmeyecek gibi gelir.
Artık bu durum, gümüş göğüs kapakları ile daha da kolaylaşıyor. Daha öncesinde kapattığınız göğüs uçlarını emzirme öncesinde temizlemenize gerek kalmayacak. Çıkarın kapakları ve direkt emzirmeye başlayın. Emzirme bitince yeniden kapakları göğüs ucuna takabilirsiniz.
Gümüş Göğüs Kapağı Nasıl Temizlenir?
Özel bir madenden yapılan kapaklar için merak edilen konuların başında gümüş göğüs kapakları nasıl temizlenir sorusu geliyor. Peki bu konuda bir şey yapmana gerek olmadığını söylesek? Kulağa çok şaşırtıcı gelse de, bu bilgi kesinlikle doğru.
Yapısı gereği gerçek bir dezenfektan olan gümüş kapaklar kendilerini temizleme özelliğine sahip. Bu nedenle bilinen göğüs kalkanları gibi sıcak suda kaynatmaya ya da yüksek ısılarda buharla temizlemeye ihtiyaç duymuyor. Sadece temiz bir bezle içerisinde kalan süt kalıntılarını almanız yeterli.
Temizlik gerektirmemesine rağmen bazı annelerin hijyen takıntısı bu noktada da açığa çıkabiliyor. Eğer siz de gümüş göğüs kapaklarınızı mutlak temizlemek zorunda hissediyorsanız, ayda bir kez saf su ve karbonat ile ovalamanız yeterli olacaktır. Bunun dışında sterilizatör ya da bulaşık makinesi gibi araç-gereçler temizlenmesi önerilmiyor.
Piyasada pek çok gümüş göğüs kapağı markası var. Bu ömürlük kullanım sunan ürünün fiyatı da değişiyor. Kulağa ilk etapta pahalı gibi gelse de, yıllarca kullanılabilmesi ve gümüşün etkisini kaybetmemesi adına bu fiyatına değer!
Gümüş Göğüs Kapağı Ne Zaman Kullanılmalı?
Gümüş göğüs kapağının kullanım zamanıyla ilgili kısaca şöyle bilgi verebiliriz:
Hamilelikte kullanılıyorsa:
Doğumdan 2 hafta önce başlayarak, günlük 1-2 saatlik kullanım süreleriyle başlanması önerilir. Süreler zamanla artırılabilir.
Gece kullanımı doğum öncesinde gerekli değildir.
Doğum sonrası kullanılıyorsa:
Emzirme sonrasında, göğüs uçlarının üzerini kapaklarla kapatmanız tavsiye edilir.
Mümkün olduğunca uzun süre göğsünüzde kalmalarını sağlamak için emzirme aralarında takmanız önemlidir.
Bu konuyla alakalı okumanızı önerdiğimiz bir diğer başlık Göğüs Ucu Çatlakları Nasıl Geçer?