Kızamık


Büyük salgınlara neden olan hastalıklardan biri olan kızamık hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi ile ilgili kafanızdaki soru işaretlerini giderecek detaylı bir rehber hazırladık.


Kızamık Nedir?


Kızamık kısaca; ciltte ateş ve döküntü ile ortaya çıkan, oldukça bulaşıcı olan viral bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde, kızamık zatürre veya beyin iltihabına (ensefalit) neden olabilir ve hatta ölümcül olabilir

Kızamık viral bir enfeksiyon olarak sınıflandırılır. Hastalık insanlar arasında kolayca bulaşır ve bir çocuğa ölümcül olabilir. Kızamık tedavisinde kullanılmak üzere hiçbir ilaç ilacı onaylanmamıştır, ancak birçok kişi destekleyici bakım yoluyla hastalıktan kurtulur. Kızamık ayrıca morbilli ve rubeola isimleri ile gider. Hastalığa, bir kişinin vücuduna giren bir virüs mikroorganizması neden olur. Bağışıklık sistemleri bir aşı kullanılarak virüse karşı korunmadığında, virüs vücutlarında çoğalmaya başlayabilir. Bu, kızamık enfeksiyonunu ve ayrıca hastalıkla ilişkili semptomları geliştirmelerine neden olacaktır.

Kızamık Belirtileri Nelerdir?



Kızamık Belirtileri


Kızamık olan bir kişide gözlemleyeceğiniz bazı kızamık belirtileri aşağıdaki gibidir:

-Genel bir hastalık, halsizlik ve rahatsızlık hissi.
-Bazen burun akıntısı ile birlikte kuru bir öksürük.
-Konjonktivit veya genellikle ağrılı, kırmızı veya kaşıntılı gözler.
-Koplik'in lekeleri - bunlar ağız içindeki kırmızı veya mavi lekelerdir.
-Cilt döküntüsü - cilt yüzün etrafında tüylü ve kırmızılaşır, saç çizgisi ve daha sonra vücudun geri kalanına yayılır.

Kızamık Belirtileri Ne Zaman Başlar?



Kızamık belirtileri insanlar arasında makul derecede tutarlıdır ve genellikle ilk enfeksiyondan yaklaşık 10 ila 12 gün sonra ortaya çıkar.

Bebeklerde Kızamık



Bebeklerde Kızamık


Bebeğiniz altı aydan küçükse ve kızamığa karşı bağışıklığınız varsa, antikorlarınız bebeğinizin rahim içinde olması ve bebeğinizin bağışık olması gerekmektedir.
Altı ay sonra, bu bağışıklık artık çok güçlü değildir ve kızamık olan biriyle temas halinde olan 6 ila 9 aylık bebeklere kızamık gelişmesini önlemeye yardımcı olacak bir immünoglobulin enjeksiyonu önerilir. Bu enjeksiyon ancak son yedi gün içinde kızamığa maruz kalmaları durumunda verilir.
Bebeğiniz 9 ila 12 aylık ise, kızamığa maruz kaldıktan sonraki 72 saat içinde mümkünse aşısı yapılacaktır. Daha sonra kendisine 12. ayda bir güçlendirici olarak düzenli aşı yapılacaktır.

Kızamık Nedenleri



Kızamık Nedenleri


Kızamığa neden olan virüs rubeola virüsüdür. Virüs bulaşmış kişi nefes aldığında, öksürdüğünde veya hapşırdığında yayılma eğilimindedir. Kızamık çok bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır. Virüse yakalanan kişi ilk olarak burun ve boğaz yollarında yaşar. Kızamık, enfekte olmuş biriyle aynı odada kalarak, o kişi 2 saate kadar önce gitmiş olsa bile hastalığa yakalayabilirsiniz. Çok bulaşıcıdır. Kızamığa maruz kalırsanız ve aşı olmadıysanız, muhtemelen virüse yakalanırsınız.

Kızamık Teşhisi



Kızamık Teşhisi


Bir doktora kızamık ile ilişkili semptomları bildiren hastaların çoğunluğu, sundukları klinik özelliklere göre teşhis edilebilir. Bu, elbette, iyi bilinen kırmızı döküntüyü içerir. Hastanın ağzının içinde koplik'in lekelerini aramak için incelenir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, doktor döküntülerin başka bir sağlık durumundan değil kızamıktan kaynaklandığından emin olmak için ek testler yapabilir. Hastanın vücudunda kızamığa neden olan virüslere karşı antikor olup olmadığını belirlemek için kan testleri istenir.
Kızamık teşhisine ulaşmak için yapılabilecek çeşitli testler ve araştırmalar vardır. Genellikle doktorlar:
Özellikle kızamık aşısı alıp almadığınız veya yakın zamanda dünyanın kızamık için bilinen bölgelerine seyahat edip etmediğiniz hakkında tıbbi geçmişiniz hakkında bilgi alın.
Kızarıklık veya iltihaplanma gibi kızamık enfeksiyonunun fiziksel semptomlarını ve belirtilerini aramak için fiziksel bir muayene yapın.
Bir kan örneği alın ve bir kan testi yapın. Bu kızamık tanısının doğrulanmasına yardımcı olabilir.

Kızamık Tedavisi


Dinlenme, kızamıktan kurtulmada en önemli unsurdur. Viral bir enfeksiyon olarak, antibiyotikler yardımcı olmaz, bu nedenle vücudun enfeksiyonun kendisiyle savaşması gerekir ve bu çabada mümkün olduğunca desteklenmelidir. Kızamık tedavisi süresince yatak istirahati ve dehidrasyonu önlemek için bol miktarda sıvı önemlidir. Hastanın rahatlamasına ve uyumasına yardımcı olan bazı temel ağrı kesiciler yardımcı olabilir ve sıcaklık güvenli bir aralıkta izlenmeli ve korunmalıdır.
Özellikle kızamığı hedef alan hiçbir tedavi geliştirilmemiştir. Bununla birlikte, enfekte olmuş hastalarda yararlı olduğu kanıtlanmış bazı farmasötik müdahaleler vardır. Maruz kalma sonrası aşılar, son 72 saat içinde hastaya yapılır. İmmün serum globulin enjeksiyonu bazı hastalara da verilir. Hastalık bakteriyel bir enfeksiyon içeren komplikasyonlara neden olursa, hasta antibiyotiklerle tedavi edilir. Birçok durumda, hastalığın şiddetini azaltmak için hastaya A vitamini de verilecektir. Bazı ilaçlar hastanın ateşini düşürmek için de kullanılabilir.

Çocuklarda Kızamık


Çocuklarınızı kızamıktan korumak için yapabileceğiniz en önemli şey, doktorunuz tarafından verilen aşı programına göre aşılanmalıdır. Daha büyük çocuklar genellikle devlet ve okul sağlığı düzenlemelerine göre kızamığa karşı aşılanırlar. Çoğu için, kızamık koruma aşısı, 12 ila 15 aylık ve tekrar 4 ila 6 yaşlarında kızamık-kabakulak aşısının yapılması gerekmektedir.

Kızamık için Hangi Doktora, Ne Zaman Gidilir?



Çocuğunuzda yada bebeğinizde kızamık belirtilerini görürseniz hastanenin çocuk hastalıkları bölümüne gitmeniz gerekmektedir. Belirtiler göründüğünde vakit kaybetmeden gitmek önemlidir. Çünkü aşı aksatılmış yada etkisiz olmuş olabileceğinden hastalık ilerleyip hasara neden olmaması için en kısa zaman içinde doktora gidilmesi gerekmektedir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastaneleri kızamık hastalığı konusunda hizmet vermektedir.
Benzer Konular