Bebeği ya da çocuğu olan hemen hemen her ebeveynin karşılaştığı bir ilaç olan Pedifen şurup ne işe yarıyor, ne için kullanılıyor, yan etkileri nelerdir, fiyatı nedir gibi sorularınızın yanıtını genel bilgilendirme niteliğinde hazırladığımız bu rehberde bulabilirsiniz.


Pedifen Şurup Nedir?



pedifen lşurup şişesi kutusu


Pedifen şurup; etken maddesi ibuprofen olan, doktorların çocuklar için sıklıkla reçete ettiği genel bir ağrı kesici, ateş düşürücü etkisi olan turuncu renkli, kahverengi cam şişelerde piyasaya sunulan portakal aromalı bir pediatrik şuruptur. Yetişkinler de kullanabilmektedir.

Pedifen Şurup Nasıl Kullanılır?



pedifen şurup nasıl kullanılır


Pedifen kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı, doktorunuzun belirlediği dozaj ve saat aralığının dışına asla çıkmamalısınız.

Pedifen şurubun nasıl kullanılacağı 6 ay ve 7kg üstündeki çocuklarda ve yetişkinlerde elimizde bulunan prospektüse göre şöyledir:

İbuprofenin günlük dozu bölünmüş dozlar halinde vücut ağırlığı başına 20 - 30 mg/kg’dır.

Yaş Doz Sıklık
6 ay - 1 yaş
(7 kg’dan ağır olmak koşulu ile) 2,5 ml (50mg) Günde 3 defa

1-2 yaş 2,5 ml (50mg) Günde 3-4 defa

3-7 yaş 5 mL (100 mg) Günde 3-4 defa

8-12 yaş 10 mL (200 mg) Günde 3-4 defa

Dozlar, günde 4 defaya kadar 6 saatte bir verilmelidir.


  • Çocuğunuza ya da bebeğinize şurup içirmekte zorluk yaşıyorsanız, ilaç emziği ya da ilaç şırıngası gibi aparatlardan yardım alabilirsiniz. Bu konuda daha detaylı bilgi için bebeklere şurup içirme yöntemleri yazımıza göz atabilirsiniz



İlaç emziği fiyatlarına ve çeşitlerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz, fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz.

Amazon
İlaç Emziği



N11
İlaç Emziği



İlaç şırıngası fiyatına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Amazon
İlaç Şırıngası



N11
İlaç Şırıngası



Pedifen şurubun yetişkinlerde kullanımı aşağıdaki gibidir:

Öcelikli olarak, kullanmanız gereken miktarı ve nasıl kullanmanız gerektiğini doktorunuza danışmanız gerektiğini hatırlatırız. Elimizde bulunan prospektüse göre önerilen doz, bölünmüş dozlar halinde günde 1200-1800 mg’dır. Bazı hastalarda 600-1200 mg/gün dozunda idame edilebilir. Şiddetli ve akut olgularda dozun akut faz geçene kadar artırılması avantajlı olabilir. Günlük doz, bölünmüş dozlar halinde verilen 2400 mg’ı geçmemelidir. Ancak gerektiğinde, doz 3200 mg’a yükseltilebilir. Bu durumda hasta yakından izlenmelidir. İstenmeyen etkiler, semptomları kontrol altına almak için gerekli olan en düşük etkin dozun en kısa sürede kullanılması ile en aza indirilebilir

Pedifen Şurup Ne İşe Yarar?



ateşi olan ağrısı olan bir çocuk ve annesi ateşini ölçüyor


Pedifen pediatrik şurup 6 ay üzeri çocuklarda ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte 6 ay üzeri çocukların geçirdiği çocukluk çağı romatizmal ağrılarında da kullanılabilmektedir. Öksürük şurubu değildir.

Unutmayın
Pedfien Şurup mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Doktorunuza danışmadan kullanmayınız.


Pedifen Şurup Fiyatı Nedir?


Pedifen şurup fiyatı zaman zaman değişebilir. Aralık 2022 itibarı ile pedifen şurup fiyatı 25.68 TL’dir. Fiyat değişkenlik gösterebilir.

Pedifen Şurup Hangi Yaş Grubu İçin Uygundur?


Pedifen şurup için yaş aralığı 6 ay üzerindeki bebek ve çocuklardır. Ayrıca 7kg'dan az olan bebeklerde kullanımı önerilmez.

Pedifen Şurup Yan Etkileri



Pedifen şurubun yan etkileri aşağıdaki gibidir:

Deride pul pul dökülme, nefes darlığı, deri üzerinde kırmızı veya mor renkler oluşması, kurdeşen, kulak çınlaması, duymada azalma, depresyon, uyuşma, uykusuzluk, grip, nezle, içi sıvı dolu kabarcıklar oluşumu gibi pedifen şurubu kullandığınızda bu yan etkilerden biri oluşması sonucunda doktora başvurunuz.

Aşağıdaki belirtilerden birini yaşarsanız çocuğunuzun pedifen şurubuna karşı ciddi bir alerjisi vardır ve acil şekilde hastaneye yatırılması gerekir. Dikkatlice okuyunuz!

Karaciğer yetmezliği, beyaz kan hücresi sayısında azalma, kemik iliği baskılanması, mide bağırsak kanamaları, mide veya bağırsakta yara oluşumu, kanamaya bağlı siya, kötü kokulu dışkı, pankreas iltihaplanması, sarılık…

Pedifenin hafif yan etkileri de şunlardır;
Kaşıntı, yorgunluk, hazımsızlık, mide yanması, bulantı, baş ağrısı, mide bölgesinde bulunan ağrılar, kusma gibi yan etkiler de Pedifenin olası yan etkileridir. Bu gibi durumlarda doktorunuza söylemelisiniz.

Pedifen Şurup Fazla İçilirse Ne Olur?



Eğer Pedifen şurup fazla içilirse şu belirtiler gözlemlenir:

Önemli miktarlarda ibuprofen yutan çoğu hasta, 4-6 saat içinde belirtiler gösterir. Bunlar, bulantı, kusma, karın ağrısı, letarji(derin uyku) ve baş dönmesidir. Merkezi sinir sistemindeki (MSS) etkileri arasında, baş ağrısı, kulak çınlaması, sersemlik hali, konvülsiyon ve bilinç kaybı yer almaktadır. Nadiren, nistagmus metabolik asidoz, hipotermi, renal etkiler, gastrointestinal kanama, koma, apne ve MSS ve solunum sistemi depresyonu olguları gözlenmiştir. Hipotansiyon, bradikardi ve taşikardi gibi kardiyovasküler toksisite olguları da
bildirilmiştir. Anlamlı ölçüde doz aşımı olması durumunda, böbrek yetmezliği ve karaciğer hasarı görülebilir.


  • Pedifen şurup fazla içilirse acilen doktora başvurunuz.


Pedifen Prospektüs



Pedifen prospektüsü pdf olarak Pedifen Prospektüs pdf linkinden görebilirsiniz. Pedifen şurubun formülü, doz bilgisi, yan etkileri ve saklama koşulları gibi detaylı bilgilerini prospektüsten ayrıntılarıyla öğrenebilirsiniz.

İlgili diğer başlıklar : (bkz: Dolven Şurup)

Uyarı:
Bu yazı, ilacın/şurubun/vitamin takviyesinin elimizdeki prospektüs bilgilerinden yararlanarak genel bilgilendirme amacı ile yazılmıştır. İlaç firmaları zaman zaman ilaç içeriklerinde değişiklik yapabilir ve ilacın prospektüs bilgilerini güncelleyebilir. Biz her ne kadar yazıyı hazırlarken en güncel prospektüsü kullanmaya çalışsak da, kullandığımız prospektüs güncel olmayabilir, güncel kalmayabilir, yayınladığımız metinde yazım hataları olabilir. Bu nedenle herhangi bir ilacı/şurubu/vitamin takviyesini kullanmadan önce, ilacın kullanım şekli, kullanacak kişinin yaş aralığı, zamanı, sıklığı, miktarı vs. gibi ilaçla ilgili her türlü bilgiyi öncelikle doktorunuza danışmalı ve ilacı doktor onayı ile kullanmalı, satın aldığınız ilacın prospektüs bilgisinden yararlanmalısınız. Bu yazıdaki bilgilerin hiçbir şekilde doktor muayenesi yerine geçmediğini ya da kişisel tanı ve tedavi yöntemi olarak kullanılamayacağını, güncellik garantisi vermediğini hatırlatır, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulama ya da tedaviden doğacak zararlardan bebeksozluk.com sitesinin sorumlu tutulamayacığını bilginize sunarız.
Benzer Konular