Özellikle bebek ya da çocuklar için reçete edilen, yetişkinlerin de kullanılabildiği Apireks şurup ne işe yarıyor, nasıl, yan etkileri nelerdir, fiyatı nedir gibi sorularınızın yanıtlarını genel bilgilendirme niteliğinde hazırladığımız bu rehberde bulabilirsiniz. Ayrıca Apireks Şurup prospektüsü'ne yazımızın sonundaki linkten ulaşabilirsiniz.


Apireks Şurup Nedir?



Apireks Şurup Kutusu ve Şişesi


Apireks şurup, turuncu renkli ve portakal aromalı bir pediatrik şuruptur ve etkin maddesi ibuprofen'dir. İbuprofen, non-steroid antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) sınıfına aittir ve genellikle iltihap giderici, ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliklere sahip ilaçlar arasında yer alır.

Apireks Şurup Ne İşe Yarar



 Ebeveyn, hasta çocukla birlikte yatakta eller ve ateş ölçüm cihazı. Evde soğuktan dolayı ateş veya grip virüsü. Anne, yatak odasında veya evde çocuğun ateşini kontrol ederken.


Apireks pediatrik şurup, kısa süreli olarak, ateşin düşürülmesi ve hafif-orta derecedeki ağrıların giderilmesi amacıyla kullanılır. Ayrıca çocukluk çağı romatizmal eklem hastalığı (juvenil artrit) belirtilerinin tedavisinde de kullanılmaktadır.

Apireks Şurup Nasıl Kullanılır?



Bir anne çocuğuna kaşıkla şurup veriyor.


Apireks Şurup'u çocuğunuza kullanmadan önce, doktorunuzdan veya eczacınızdan tavsiye almalısınız. Dozaj, sıklık ve süre gibi konularda doktorunuzun önerilerine kesinlikle uymalısınız. Çocuğunuzun yaşına, kilosuna, sağlık durumuna ve diğer etkenlere bağlı olarak dozaj ayarlanabilir.

Lütfen Dikkat
Apireks Şurup kullanımına ilişkin aşağıdaki bilgiler, genel bir bilgilendirme niteliğindedir. Ancak, ilacı kullanmadan önce kesin bilgilere ulaşmak için prospektüsü dikkatlice okumanız önemlidir. Prospektüs, içeriği, dozajı, yan etkileri ve diğer önemli bilgileri içerir. Bu nedenle, Apireks Şurup'u kullanmadan önce mutlaka prospektüs bilgilerinden yararlanmalısınız ve gerektiğinde doktorunuza danışmalısınız. Sağlığınızla ilgili herhangi bir konuda emin olmadan önce profesyonel bir tıbbi görüş almanız önemlidir.






Apireks Şurup Çocuklarda Nasıl Kullanılır?



Yatakta yatan hasta küçük kız ve kamera şuruplara odaklanmış durumda



Apireks'in olağan günlük dozu çocuklar için, bölünmüş dozlar halinde vücut ağırlığı başına 20-30 mg/kg’dır.

Önemli Hatırlatma
Apireks Şurup, 7 kg’ın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır. Ateş düşürücü olarak kullanıldığında, uzun süreler kullanılmamalı ve 6 aydan küçük çocuklara verilmemelidir.


Dozlar, aşağıdaki şekilde uygulanabilir:
- 6 ay-1 yaş: Günde üç defa 2,5 mL (yarım ölçek-çocuğunuzun 7 kg’dan ağır olması koşulu
ile)
- 1-2 yaş: Günde üç-dört defa 2,5 mL (yarım ölçek)
- 3-7 yaş: Günde üç-dört defa 5 mL (bir ölçek)
- 8-12 yaş: Günde üç-dört defa 10 mL (iki ölçek)

Juvenil romatoid artrit hastalığında (çocuk ve ergenlerde ortaya çıkan özel bir romatizmal eklem hastalığı), bölünmüş dozlar halinde vücut ağırlığı başına 40 mg/kg dozuna kadar verilebilir.

Apireks Şurup Yetişkinlerde Nasıl Kullanılır?



Yetişkin bir erkek kaşıkla şurup içiyor



Apireks şurup için yetişkinlerde belirtilen kullanım şekli yetişkinlerde aşağıdaki gibi:
Önerilen doz, bölünmüş dozlar halinde günde 1200-1800 mg’dır (günde üç defa 4-6 ölçek).
Bazı hastalarda 600-1200 mg/gün dozunda idame edilebilir.
Bölünmüş dozlar halinde verilen günlük doz 2400 mg’ı geçmemelidir.

Apireks Şurup Özel Kullanım Durumları
Böbrek/karaciğer/kalp yetmezliği: Böbrek, karaciğer ya da kalp yetmezliği olan hastalarda
dikkatli olunmalıdır, çünkü Apireks gibi NSAİİ’lerin kullanımı böbrek fonksiyonlarında
bozulmayla sonuçlanabilir. Bu hastalarda doz mümkün olan en düşük düzeyde tutulmalı ve böbrek fonksiyonları izlenmelidir.
Eğer Apireks şurup’un etkisinin çok güçlü ya da çok zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Apireks Şurup Yan Etkileri Nelerdir?



Doktor Hastaya İlacın Yan Etkilerini Gösteriyor


Tüm ilaçlar gibi, Apireks şurup içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir, bu yan etkilerden bazıları aşağıdaki gibidir:
Aşağıdaki yan etkilerden herhangi biri olursa, Apireks şurup kullanmayı durdurunuz ve derhal doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:


  • Bronkospazm - Ciğerlerde, nefes almayı zorlaştırıcı geçici solunum yolu darlığı
  • Dispne - Nefes almada zorluk
  • Kaşıntı (pruritus)
  • Deri üzerindeki kırmızı veya mor lekeler (purpura)
  • Yüz, dudaklar, ağız, dil veya boğazda şişmeye (ödem) neden olan aşırı duyarlılık (anjiyoödem)
  • Steven-Johnson sendromu – Deri üzerinde veya ağız yüzeyinde, acı veren, kırmızı veya mor döküntü ve kabarıklığa sebep olan hayatı tehdit edici alerjik reaksiyon
  • Ağızda ve vücudun diğer alanlarında su toplaması şeklinde veya farklı büyüklüklerde kırmızı döküntülerle seyreden hastalık (eritema multiforme)
  • Deride içi sıvı dolu kabarcıklarla, deri soyulmaları ve doku kaybı ile seyreden ciddi bir hastalık (toksik epidermal nekroliz)
  • Kurdeşen (ürtiker)
  • Işığa duyarlılık (fotosensitivite) ve içi sıvı dolu kabarcıklı (vezikülobüllöz) döküntü


Bunlar, yan etkilerinden sadece birkaçıdır. Lütfen tam listeyi öğrenmek için prospektüsü inceleyiniz.

Apireks Şurup İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular



 Gri arka plan üzerinde bir adam sorular soruyor ve beyin fırtınası yapıyor.



Apireks Şurup Hamilelikte Kullanılabilir Mi?



Hayır, genel olarak Apireks şurup hamilelik döneminde önerilmez. Ancak, bu konuda kesin bir bilgi almak için lütfen doktorunuza danışın. Hamileliğin 1. ve 2. üç aylık dönemlerinde, eğer çok gerekli değilse, ibuprofen içeren ilaçlar kullanılmamalıdır. Hamileliğin son üç ayında ise Apireks şurup kullanımından kaçınılmalıdır. Eğer tedavi sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza başvurunuz.

Apireks Şurup Emzirme Döneminde Kullanılabilir Mi?


Hayır, Apireks Şurup'un emziren anneler tarafından kullanılması önerilmemektedir. Fakat bu konuda kesin bir bilgi almak için lütfen doktorunuza danışın.

Apireks Şurup İçeriğinde Neler Var?


Apireks şurup, içeriğinde ibuprofen etkin maddesi dışında, sukroz ve sorbitol bulunan bir şuruptur. Eğer çocuğunuzun daha önce doktor tarafından bazı şekerlere karşı duyarlı olduğu belirtilmişse, bu ürünü kullanmadan önce doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Ayrıca, Apireks şurup içeriğinde gün batımı sarısı (E110) bulunmaktadır ve bu madde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu konuda hassasiyetiniz varsa dikkatli olmalısınız.gün batımı sarısı (E110) içermektedir. Dolayısıyla alerjik reaksiyonlara sebep
olabilir.
UYARI
Bu yazı, ilacın/şurubun/vitamin takviyesinin elimizdeki prospektüs bilgilerinden yararlanarak genel bilgilendirme amacı ile yazılmıştır. İlaç firmaları zaman zaman ilaç içeriklerinde değişiklik yapabilir ve ilacın prospektüs bilgilerini güncelleyebilir. Biz her ne kadar yazıyı hazırlarken en güncel prospektüsü kullanmaya çalışsak da, kullandığımız prospektüs güncel olmayabilir, güncel kalmayabilir, yayınladığımız metinde yazım ve bilgi hataları olabilir. Bu nedenle herhangi bir ilacı/şurubu/vitamin takviyesini kullanmadan önce, ilacın kullanım şekli, kullanacak kişinin yaş aralığı, zamanı, sıklığı, miktarı vs. gibi ilaçla ilgili her türlü bilgiyi öncelikle doktorunuza danışmalı ve ilacı doktor onayı ile kullanmalı, satın aldığınız ilacın prospektüs bilgisinden yararlanmalısınız. Bu yazıdaki bilgilerin hiçbir şekilde doktor muayenesi yerine geçmediğini ya da kişisel tanı ve tedavi yöntemi olarak kullanılamayacağını, güncellik garantisi vermediğini hatırlatır, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulama ya da tedaviden doğacak zararlardan bebeksozluk.com sitesinin sorumlu tutulamayacağını bilginize sunarız.

Apireks Şurup Prospektüs


Apireks Şurup prospektüsüne aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Apireks Şurup Prospektüs
Benzer Konular