Bebeklerde Emzik Kullanımı: Zararları ve Yararları

Ebeveynler olarak bebeklerde emzik kullanımı konusunda bilmeniz gerekenleri, zararlarını ve yararlarını, emzik en erken ne zaman verilir? Sağlıklı bir emziğin özellikleri nelerdir? gibi sorularınızın yanıtlarını bilimsel referanslar içeren bu detaylı rehberde bulabilirsiniz.



Emzik Ne Zaman Başlanmalı?



Amerikan Pediatri Akademisi'nin verilerine göre, emzik en erken bebeğiniz doğduktan 4 hafta sonra başlanmalıdır.

Amerikan Pediatri Akademisi
Yenidoğan bebeğin anne memesine alışması ve yeterli anne sütü almasına olanak sağlanması amacıyla yenidoğan bebeklerde emzik kullanımı için en az 4 hafta beklemek gerektiğini özellikle vurgulamaktadır. KAYNAK



Emziğin Zararları ve Yararları Nelerdir?




Emziğin Zararları ve Yararları



Emzik seçimi yaparken dikkatli olunmalıdır. Ayrıca emziğin zararları olduğu gibi faydaları da vardır. Bilimsel araştırma sonuçlarına göre, emziği doğru ve bilinçli kullanarak bebeğiniz için faydalı hale getirmeniz mümkün.
Emzik kullanımının zararları ve yararlarını sıralayacak olursak:

  1. Bebeklerde emzik kullanımı bebekte yutkunma bozukluğu, bebeğin anne memesini reddetmesi ve yeterli anne sütü alamaması gibi zararları olabilir. Bu yüzden emzik kullanmaya başlamadan önce bebeğinizin anne memesine alışmış olduğundan emin olmanız gerekir.
  2. Emzik, enfeksiyonlara, ishale ve pamukçuk oluşumuna sebep olabileceğinden emzik temizliği çok önemlidir. Özellikle ilk 3 aylık dönemde emzik ve biberonların sık kaynatılması gerekir. Ayrıca bebeğinizin kullandığı emziğin takibini yapmalı, yıpranmış olanları değiştirmelisiniz.
  3. Anne memesini almakta istemsiz olan, emzirme esnasında zorluk çeken bebeklerde emzik kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Anne memesini reddeden bebeğe emzik verildiğinde, bebek anne memesini tamamen bırakabilir ya da bu durum anne sütünün azalmasına yol açabilir.
  4. Emziklerin bebeklerin boynuna bir ip, zincir vs. ile asılması çok zararlıdır. Bu durum bebek için boğulma riski oluşturabilir.
  5. Yapılan bir çalışmada emziğin, bebeğin emme gücünü zayıflatarak, süt üretiminde azalmaya neden olduğu, böylece bebeğin anne sütünden erken kesilmesine yol açtığı gibi bir zararı olduğu belirtilmiştir. KAYNAK Bu yüzden tüm gün boyunca sürekli olarak kullanılmamalıdır. Emziği sadece bebeğiniz uykuya dalacağı zamanlarda ve huzursuzken bebeğinizi sakinleştirmek için kullanmanız öneriliyor.
  6. Emzik kullanımının doğrudan bebeklerin diş ve çene yapısını bozduğuna dair kesin bir bilimsel sonuç olmasa da, olumsuz etkileyebileceğine dair bulgular mevcuttur. Bu zararlı etkileri nasıl önleyebileceğinizi bir alt başlıkta inceleyebilirsiniz.
  7. Başka bir çalışmada emziğin faydalı olduğu, erken doğan bebeklerde emzik kullanımının bebeğin yutma yeteneğini geliştirmekte ve emzirme için gerekli olan emme, yutma ve soluk alma koordinasyonunu geliştirmede yarar sağladığı ortaya koyulmuştur. KAYNAK


Unutmayın
Bebeğiniz için en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Bu yüzden önceliğiniz bebeğinizin mutlaka anne sütünü almasını sağlamak olmalıdır. Emzik kullanırken bebeğinizin anne sütünü alımının olumsuz etkilediğini fark ederseniz, emziği bırakın. Anne sütünün mucizevi faydalarına mutlaka bir göz atın.
(bkz: Anne Sütünün Faydaları)

Emzik Seçimi Nasıl Yapılır?



Emzik Seçimi



Bebeklerin emme refleksleri çok güçlüdür, emzik bebeğinizi rahatlatacaktır.
Bu yüzden emzik seçimi yaparken şu noktalara dikkat etmelisiniz:

  1. Emzik sağlıklı bir malzemeden üretilmiş olmalıdır. En sağlıklı emzik, medikal silikondan ya da kauçuktan üretilmiş olan emziklerdir.
  2. Emziğin tamamı medikal silikon ya da kauçuk olan bir emzik seçmelisiniz. Plastik aksamlı olan emzikler, bebeğiniz üzerine yattığında bebeğinizin hassas cildine zarar verebilir.
  3. Seçtiğiniz emziğin ortodontik bir emzik olduğundan emin olun. Emziğin ortodontik olup olmadığı bilgisine paket üzerinden ulaşabilirsiniz.



  • Bebeğiniz için en sağlıklı emziği seçmek istiyorsanız öncelikle bebeğinizin yaşına uygun emzik seçmelisiniz. Emziklerin üzerinde kaç aylık bebekler için uygun olduğu yazmaktadır buna dikkat edin. Mutlaka bebeğinizin yaşına uygun emzik alın. Belirtilen yaştaki emzikler, belirtilen yaş grubundaki bebeklerin damak yapısına uygun olan emziklerdir.




Unutmayın
Bebeklerde emzik kullanımının bebek sağlığı açısından risk oluşturmaması için emzik seçerken bebeklerin yaşına, damak yapısına uygun sağlıklı malzemeden yapılmış emzik seçilmelidir.

Sağlıklı malzemeden üretilen kaliteli emzik markaları ile ilgili detaylı bilgi almak için (bkz: En İyi Emzik)




kauçuk emzik
kauçuk emzik




silikon emzik
silikon emzik




tavsiye edilmeyen plastik aksamlı emzik
tavsiye edilmeyen plastik aksamlı emzik

bana kalsa hiç emzik kullanmazdım ama mecbur kaldım emme iç güdüsü çok fazla olduğu için beni emzik gibi kullanmaya başlamıştı ve dr la konuşup emzik vermeye karar vermiştim.
ben bebeğim daha doğmadan önce emzik kullanacağıma karar vermiştim. benim kendi annem ebe/hemşire bana asla kullanmamam gerektiğini bebeğin damak yapısını bozabilceğini ve bunun gibi bir çok eksi yönünü anlattı mesleği gereği. tabi ben dinledim mi hayır . bebeğim doğmadan önce zaten çok araştırdım en iyisi olmalıydı ve çocuğuma asla zarar vermemeliydi ve sonra avent soothie silikon emzikle karşılaştım (ayıcık şeklinde olan emzik) araştırdım ve amerikadaki tüm hastanelerde doğum yapan kadınlara özellikle bunu ücretsiz veriyorlarmış asla damak yapısını bozmuyor hiç bir eksi yönü yokmuş. aldım tabi ve bebeğim doğdu :) ben daha anestezi etkisindeyken emziğini verin emziğini verin diye sayıklamışım ilk emzirmemden sonra . tabi emzik kocaman ama benim tosunumda kocamandı pek absurt durmadı. ve istediğim oldu emziği tuttu iyide oldu. bence tam bir hayat kurtarıcı. benim bebeğim tam bir kolikti ve emzik olmasa biz bitmiştik. arkadaşlar bebek yalancı emziğe alıştı diye anne memesini asla bırakmaz emme refleksi güçlü her bebek ikisinide emer bir sorun olmadıkça ben biberonla suda veriyordum yalancı emzik te ve benide emiyordu halada emiyor 5 aylık olduk hicbir sorun yaşamadık tavsiye ederim
Benzer Konular
 

Kolostrum sütünün iyileştirici sırlarını ve ne kadar sürebileceğini biliyor musunuz? Bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını bu kapsamlı kılavuzda keşfedin.

 

1 yaşındakiler için en iyi oyuncakları keşfedin! Hangilerinin bilişsel gelişimi teşvik edebileceğini, duyusal algıyı geliştirebileceğini açıkladık.

 

1 yaşındaki miniğinizin en çok seveceği oyuncakları listeledik.

 

Yeni doğmuş bebeğinizin oyuncakları güvenli mi? Miniğiniz için doğru oyuncakları seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenin.