Gıdalardaki yağların katılaşmasını giderici bir ajan olarak kullanılan ve aynı zamanda sentetik bir antioksidan BHA, ilk olarak 1940'ların sonlarında sentezlenen bu bileşik, 1947'de gıda katkısı olarak kullanılmaya başlandı.


BHA Nedir?



BHA Nedir? Nelerde Bulunur?


Açılımı butilhidroksianisol veya butillendirilmiş hidroksianisol (butylated hydroxyanisole) olan BHA, e320 koduna sahip gıdaların içerisindeki yağ bileşenlerinin bozulmasını engelleme amacıyla kullanılan sentetik bir koruyucu maddedir.

BHA, beyaz veya sarımsı, mumsu katı kıvamdadır ve de hafif aromatik kokuya sahiptir.

BHA Zararlı Mıdır?


BHA, Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından "tahmini karsinojen" yani kansere yol açtığı tahmin edilen maddeler arasında gösteriliyor. Bazı ülkelerde ve Kaliforniya'da direkt karsinojen olarak geçiyor. Yapılan araştırmalar, bu BHA'nın insan sağlığı açısından zararlı olduğunu göstermektedir.

BHA Zararları Nelerdir?


BHA maddesinin kansere sebep olabileceği konusu çeşitli bilimsel araştırmalarda yer verilmiştir. Gastrit ve cilt tahrişine neden olabilir, kandaki hemoglobine zarar verdiği için bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir. Ayrıca ciltte bir alerjik reaksiyona neden olabilir.

BHA Nelerde Bulunur?


BHA'nın oldukça yaygın kullanım alanları bulunmaktadır. Gıdalarda, gıda paketlerinde, özellikle kozmetik ürünlerinde, bazı ilaçlarda ve petrol türevi ürünlerinde BHA kullanımına rastlanılmaktadır.

Bu tahmini kanserojen madde ne yazık ki bir çok bebek ürününde de gözükmekte. Mesela yenidoğan bebeklere kullanılması istenilen D vitamini damlalarının çoğunda var.

BHA olmayan D Vitamini ve demir damlası için (bkz: Ocean D Vitamini) (bkz: Sidefer Damla) (bkz: Newvit Demir Damlası)
bizim de kullandığımız o ünlü pişik kremi sudocrem'in de içinde bha varmış. çok yazık :(

Bir de geçen gün aile hekimimizin yanındaydık, klasik "D vitamini veriyor musunuz?" konusu geçerken bize Devit D3 yerine çocuklara göre formüle edilmiş çok daha sağlıklı başka bir vitamin yazabildiğini söyleyince sevindik, çünkü şu anda kullanmakta olduğumuz Ocean D görece biraz pahalı ve sgk karşılamıyor.

Neyse doktordan sonra eşim reçeteyi almaya gitti, bir kaç eczane dolaşmış bulabilmek için; yazılan ilaç pedia-d imiş bu arada. ama kötü haber, onun da içinde bha bulunuyormuş. sağlıklı ve daha ucuz bir d vitamini bulamadık kısacası ve ocean d'ye devam ediyoruz sırf bha sebebiyle.
bir yandan ilk altı ay su bile vermeyin denilirken, bir yandan "tahmini karsinojen" kategorisinde bir madde içeren bir ilacı her gün vermemizi uygun görenlere ne yazık ki, ne desek boş.
Benzer Konular