BLW


BLW Nedir



BLW kısaca; bebeğin sütten kesilmesini sağlayan, ek gıdaya geçişte bir süreçtir. Kelime olarak ingilizce bebeğin sütten kesilmesi anlamına gelen baby lead weaning kelime grubunun kısaltılmışıdır. Esasında bebeğin kendi kendini beslemesine olanak sağlayan bir süreç olarak da tanımlayabiliriz.

(bkz: blw faydaları)
Bu yöntemi uygularken hatırlanması gereken bir konu da işin size düşen kısmı. İş sadece bebeğinizin önüne yiyeceği koymakla bitmiyor. Bebeğiniz gıdaları yerken onu gözlemlemeli ve yadıma ihtiyacı olduğunda ona bunu göstererek anlatmayı deneyebilirsiniz.
bebeğin yiyecekleri kendi yemesi. önüne koyuyorsunuz uygun yiyecekleri, hapur hupur kendi götürüyor sıpa :)


blw aynen buradaki gibi bebeğin yiyeceğini kendi yemesi
blw bebeğin kendi kendini yemeyi öğrenmesini ve aşamalı olarak sütten kesilmesini sağlayan bir süreçtir.blw yönteminde 1 yıl boyunca ana gıda anne sütü olarak kabul edilir.eğer anne sütü yokluğunda ve yetersiz geldiği durumlarda formüla sütler veya mamalar kabul edilir.1 yıl boyunca ek gıdayı sadece ek olarak kabul eder.blw yönteminde önemli noktalardan biri de " ilk üç gün " kuralıdır. bu konuyla ilgili size oğlumdan (hasan çınar'dan) size örnek vereyim 6.ayımızı tamamen doldurduktan sonra ek gıdaya başladık.ilk denememize kabak ile başladık. kabağın kabuğunu soymadan parmak şeklinde kesip buharda haşladım ve o şekilde önüne koydum.ilk başta elleriyle mıncıkladı,keşfetti daha sonra ağzına götürmeye çalıştı tadına baktı ilk denememiz olmasına göre gayet eğlenceli geçti.üç gün boyunca anlattığım şekilde kabak tadımı yaptık.üç gün boyunca vücudunda herhangi bir alerjik reaksiyon yaratmayınca kabak verimine üç günün sonunda havuç ekledim.yine üç gün boyunca havuçları parmak şeklinde kesip buharda haşlayıp verdim. üç günün sonunda havuç da alerjik bir reaksiyon oluşturmadı.sonra patatesi ekledim aynı yöntemle devam ettik.zaman olarak da öğlen vakti veriyordum 12 ile 2 arası.buradaki amaç bebeğin herhangi bir yiyeceğe karşı alerjik reaksiyonu olup olmadığını öğrenmek o yüzden bu üç gün kuralı önemli.blw yönteminde genel olarak 1 ay boyunca sadece tadım aşaması oluyor.hiçbir sebze ve meyveyi püre haline getirip oğluma yedirmedim.püre halinde ek gıdaya alışan bebekler ileride katı olarak verilen yiyecekleri reddedebiliyorlar bu süreçte sonra sıkıntılı olabiliyor.bebeğinizin kendi kendi yemesinden korkmayın,bırakın döke saça yesin,elleriyle keşfetsin.blw yöntemi bebeğin gelişimi için de ayrıca faydalı.yiyecekleri elleriyle yedikleri için aynı zamanda dokunma duyuları da gelişiyor.yiyeceklerin yumuşaklıklarını,sertliklerini,dokularını,kokularını kendileri keşfederek öğreniyorlar.blw yöntemiyle ilgili çok güzel kitaplarda var okumanızı tavsiye ederim.
esra ile blw tarifleri
o tabak bitecek! mi?
bebek liderliğinde beslenme blw
sevgili anneler unutmayın ki 1 yıl boyunca ana besin "anne sütü" yokluğunda ve yetersiz olduğu durumlarda formüla sütler veya mamalar.
hasan çınar'ın günlüğü (neslişah babaç)
Benzer Konular
 

Kolostrum sütünün iyileştirici sırlarını ve ne kadar sürebileceğini biliyor musunuz? Bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını bu kapsamlı kılavuzda keşfedin.

 

1 yaşındakiler için en iyi oyuncakları keşfedin! Hangilerinin bilişsel gelişimi teşvik edebileceğini, duyusal algıyı geliştirebileceğini açıkladık.

 

1 yaşındaki miniğinizin en çok seveceği oyuncakları listeledik.

 

Yeni doğmuş bebeğinizin oyuncakları güvenli mi? Miniğiniz için doğru oyuncakları seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenin.