kitap bir çocuğun iyi bir birey olması için temel taşlardan birisi. kitap seçiminde zorlanan anneler için bu yazıyı yazmak istedim. bence bebeğinize doğduğu andan itibaren kitap okuyabilirsiniz. ilk 6 ay sadece resimli ve bebek-dokun serilerinden başlamakta fayda var, çünkü sadece renkler ve görsellik dikkatlerini çekiyor. 6.aydan sonra yine dokun-hisset serilerinden devam ederek bol resimli ve kısa cümleli kitaplara geçilebilir. burada dikkat edilecek nokta bebekler size odaklanmayabilir siz yinede okumaya devam etmelisiniz ki kararlı olduğunuzu zamanla anlayacaklardır. 1 yaş sonrasında ise yine kısa cümleli bol resimli ama aynı zamanda öğretici kitaplar tercih edilmeli. bu konuda pearson yayıncılığın kitaplarına göz atabilirsiniz. bu konuda çok başarılılar. iş bankasının hareketli kitaplarıda çok başarılı. 2 yaş sonrası için artık daha çok öğretici nitelikli kitapları tercih etmek gerekir. ama tabii ki yine çocuğun sıkılmasını engelleyici kitaplar tercih edilmeli. mesela; maya dünyanın en şansız köpeği, üç kedi bir dilek, prenses lulunun tuvalet kitabı, tombik ayı serisi vs. çocuğunuzun hangi alanın eksik olduğunu düşünüyorsanız o tür kitaplar tercih etmekte yarar var. mesela tuvalet eğitimi vermek isterseniz prenses lulu tuvalet (erkekler için de kaptan mumunun tuvalet kitabı) kitabını alabilirsiniz. diğer yazılarımda da kitap önerilerim olacak. umarım faydalı olmuşumdur.
kendinize iyi bakın
bütün annelerin yararlanabileceği çok faydalı bir başlık olmuş, pınardanannelere teşekkürler :) ben de özellikle bez kitapları çok seviyorum. puset kitapları serisinden - evcil hayvanlar'ı öneririm. kitap evcil hayvanların çıkardıkları sesleri renkli resimlerle öğrenme imkanı sunuyor.
kitap önerilerine devam edelim o zaman :) aç tırtıl ( bu kitabı bence 1 yaştan itibaren okumaya başlayabilirsiniz )
çek-bırak renkler ( bu çek bırak seri şeklindedir ve eğlenceli bir kitap .bu kitabı 6. aydan itibaren okuyabilirsiniz)
küçük vak vak ( kitap 1 yaş ve üzeri için uygundur)
maceralar diyarında gizli 501 şey ( aktivite kitabı 1 yaş ve üzeri alınabilir)
meraklı minikler doğada ( 6 ay ve üzeri uygun)
ce-ee haydi beni bul ( 6 ay ve üzeri uygun)
annemi neden çok seviyorum ( 1 yaş ve üzeri uygun )
en sevdiğim sözcük hayır ( 2 yaş ve üzeri )
iyi geceler farecikler ( 2 yaş ve üzeri )
benekli&çizgili ( 2 yaş ve üzeri )
ayılar kitap okumaz ( 2 yaş ve üzeri )
maya dünyanın en şansız köpeği ( 2 yaş ve üzeri )
kaplanı sakın gıdıklama ( 2 yaş ve üzeri )
uykucu aslan nasıl uyur ( 1 yaş ve üzeri)
oyuncak şehir ( 1 yaş ve üzeri )
kayıp köpek üzüm ( ( 2 yaş ve üzeri )
ama bu balığın parmakları var ( 2 yaş ve üzeri )
yavru ahtapot olmak çok zor ( 2 yaş ve üzeri )
rengarenk tavşanlar istiyorum ( 2 yaş ve üzeri )
güle güle kakalar ( 2 yaş ve üzeri )
gece maymunu gündüz maymunu ( 2 yaş ve üzeri )
canı sıkılan aydede ( 2 yaş ve üzeri )
üç kedi bir dilek ( 2 yaş ve üzeri )
en sevdiğim oyuncağım nerede ( 2 yaş ve üzeri )
bay mutlu ( 2 yaş ve üzeri )
bay pasaklı ( 2 yaş ve üzeri )
ayı kim çaldı ( 2 yaş ve üzeri )
minik kitaplarım serisi - vücudum-taşıtlar-hayvanlar-sayılar-renkler ve şekiller ( 6 ay ve üzeri )
ilk sözcük kitabım ( 6 ay ve üzeri )
bu kitapların hepsi denediğim ve kızımım severek okuduğu kitaplardır. çocuğunuzun gelişimine göre farklılık gösterebilir. kitap okuma alışkanlığını küçük yaşlarda kazandırmak çok önemli. o nedenlede yaşına ve çocuğunun ilgi alanına göre kitap seçmek önemli.sizin miniklerinizinde severek okuması dileğiyle:)
özellikle yumuşak dokulu bezden yapılmış kitapları çok seviyorlar. kitap okumak için bebeğin sadece ağladığı veya uykusu geldiği zamanları değil, algısının açık, rahat olduğu zamanları da tercih etmek gerekiyor. bu yöntem iletişimin sağlanmasında ve sevgi bağının kurulmasında önemli bir rol oynuyormuş.